Beklædning
Køredragten (inkl. støvler, handsker og hjelm, etc.) har tre formål:
- Den skal holde dig tør og varm
- Den skal gøre dig synlig i trafikken
- Den skal beskytte dig, hvis du kommer ud for en ulykke
Den passive sikkerhed
Når du er veloplagt, kører du bedre og er mere årvågen; derfor har køredragtens komfort stor betydning for den passive sikkerhed.
Synlighed
En farvestrålende køredragt gør, at du ikke bliver overset så let i trafikken – derfor er udseendet også af betydning for den passive sikkerhed. Især i regnvejr og diset vejr kan man som motorcyklist nemt blive overset. Netop derfor bør en evt. regndragt være i meget synlige farver. Det kan også anbefales, at hjelmen i det mindste er i skrigende farver eller forsynet med flouricerende mærker, da den rager godt op i gadebilledet og er synlig hen over biltage.
Den aktive sikkerhed
Køredragten skal beskytte dig bedst muligt ved en ulykke – den optimale sikkerhed findes i de køredragte, som anvendes til roadracing og motocross.
Af allerstørste betydning er dog, at du får lov til at glide din hastighed af ved en ulykke. Du overlever ikke, hvis du eksempelvis “klasker” ind i en fast genstand med bare 40-50 km/t.
Til gengæld kan en sikkerhedskøredragt gøre forskellen på, om du slipper helt uskadt fra en ulykke, eller om du bliver invalideret for livet!
Indlæg fra DMC
Læder- eller tekstiltøj (GoreTex)?
Vandtæt tekstiltøj har klart det største komfortområde, dvs. med det samme tøj føles det behageligt fra eksempelvis 10 – 25 grader, hvor en læderdragt hurtigt føles for kold eller for varm. Den passive sikkerhed er derfor i top for godt tekstiltøj, mens en sikkerhedsdragt i læder er den bedste med hensyn til den aktive sikkerhed. Som i alle livets forhold vil valget være et kompromis!
Problemet med sikkerheden i tekstiltøj er, at beskyttelsesskålene eller -puderne i mange tilfælde ikke bliver siddende, hvor de skal, i forbindelse med en ulykke, pga. at tøjet sidder for løst.
En alternativ løsning til tekstkiltøj, der både giver rimelig høj komfort og sikkerhed er anvendelsen af en “Safety Jacket” under en tekstiljakke.
Brug af rygbeskytter
Rygbeskytteren kan ikke anbefales nok – en rygbeskytter har reddet mange fra kørestolen! Den moderne type med store trekantede plast plader, der overlapper hinanden og evt. integreret med nyrebælte, beskytter din ryg mod at brække og ryghvirvler i at blive knust, hvis du for eksempel glider mod en kantsten eller lygtepæl.
Brugen af rygbeskyttere er et krav i roadracing – det er derfor, de får et klap på ryggen, inden de kører ud på banen!
Den indbyggede type, der findes i nogle læderdragte, og som bare er en smal og hård plastplade, frarådes. Den hjælper ikke særligt, og i værste fald gør den mere skade end gavn.