Er man motorcyklist når man kører på en ikke indregistreret motorcykel, uden styrthjelm, er påvirket af euforiserende stoffer, og ikke har kørekort til motorcykel?

Er det ordkløveri eller puster det til fordommenes bål, så motorcyklisternes omdømme skades?

Torsdag den 23. maj berettede TV Midt/Vest på deres hjemmeside om to episoder, som havde det til fælles at der blev benyttet uindregistrerede motorcykler.

Første episode var fra området omkring Skjern/Stauning, hvor en 20-årig, som ifølge politiet var kendt af dem i forvejen, forsøgte at flygte med over 180 km/t over en længere stækning hvorefter han fortsatte til fods inden han blev anholdt. Han havde ikke kørekort til motorcykel, men der forlyder ikke noget om hvorvidt den konfiskerede motorcykel (Suzuki 900) var han egen, men p.g.a. af sigtelsen for vanvidskørsel blev motorcyklen beslaglagt.

Den anden episode var fra Skive-egnen, hvor en 54-årig mand blev stoppet. Uden styrthjelm, påvirket af euforiserende stoffer, uden kørekort og naturligvis uden forsikring da motorcyklen ikke var indregistreret.

Når nu de begge to ikke har kørekort til motorcykel kan med rette spørge om de overhovedet er motorcyklister. At de overhovedet kører på motorcykel kan der være mange årsager til, og dem får vi næppe kendskab til, men da en 20-årig uden kørekort næppe er ejer af en Suzuki 900, kan den formodes af være stjålet enten fra et værksted, eller fra et sted hvor den ejer har den opmagasineret, da den jo åbenbart var i køreklar stand.

Da der ikke er nogen oplysninger om den anden motorcykel kan vi lige godt antage at det var den manglende styrthjelm og nummerplade, som fik patruljen til at stoppe den 54-årige, og her fandt anledning til de øvrige sigtelser. Om det så en gammel MZ eller en lille japaner/kineser-cykel er jo relativt ligegyldigt – i påvirket tidstand kunne manden jo også have kørt på en knallert nar han ikke havde gjort sig den ulejlighed at iføre sig en styrthjelm.

Fordomme

Om det er politiet eller den pågældende journalist, der vælger at beskrive personerne i de to episoder som motorcyklister, afslører at der stadig er nogle fordomme vi skal have fjernet i pressen.

På den baggrund skrev Niels Hansen (Stup) til journalisten ved TV Midt/Vest og gjorde blandt meget andet opmærksom på, at de to personer med motorcyklisters opfattelse ikke kunne betragtes som ”rigtige” motorcyklister, men nærmere motorcykelførere, da de ikke havde kørekort til dem. Redaktionen hos TV Midt/Vest er dog ikke vendt tilbage.

Brugen af de ord ville sætte begrebet motorcyklist til at være negativt.

Som erfaren journalist henvendte han sig også til kommunikationsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi, hvor man godt kunne forstå bekymringen, men da der ikke findes et bedre ord for dem, der kører på en motorcykel ligesom der også bruges ordet ”bilist” om føreren af en bil selvom den er ulovlig eller føreren ikke har de rette dokumenter til at føre den.

Indtil videre har vi som motorcyklister nok ikke så meget andet vi kan gøre end at sige fra over for medierne hver gang, og så måske opfinde et bedre ord for dem, der ødelægger vores image.

.

Foto: Image by freepik